Kinderen en jongeren & rouw en verlies

'In mijn hart is alleen maar zwart'

Kinderen en jongeren voelen, al vanaf de jongste leeftijd, dat er wat aan de hand is. De impact van een verlies van een belangrijk iemand is voor hen net zo groot als bij volwassenen. De manier waarop zij erop reageren is anders en afhankelijk van hun leeftijd. Juist ook zij, hebben behoefte aan gezien worden in wat het verlies voor hen betekent, aan informatie en betrokkenheid. Met alle voelsprieten die uit staan, kijken kinderen en jongeren met grote ogen naar de volwassenen om hun heen. Soms zijn ze bang iemand verdrietig te maken, als ze zelf uiten wat hen dwarszit. Dan kan het fijn zijn als ze de ruime ervaren dat op een andere plek te kunnen doen.

Met kinderen en jongeren ga ik bijvoorbeeld aan de slag om hun gevoelens wat beter te kunnen herkennen en te uiten, om hun moeilijke vragen of ingewikkelde emoties er te laten zijn en om in kaart te brengen waar zij op kunnen terugvallen. Veel praten vinden de meesten niet zo, dus gaan we vooral dingen maken en doen of spelletjes spelen. Ik vind het fijn om ook voldoende luchtigheid in te brengen.

Vraag je je af of ik iets voor jouw/jullie gezin kan betekenen, of heb je als ouder/verzorger vragen waar je goed aan doet? Ik ontmoet je graag. Stuur een mailtje met je gegevens naar info@wiemisjij.nl en dan zoek ik op heel korte termijn contact.

Werkvormen

Met een opstelling kunnen dingen duidelijk gemaakt of gevoeld worden, waar alleen woorden tekort schieten.

Het ' moeilijke-vragen-potje' helpt kinderen om antwoorden te vinden, hun zorgen te uiten en te ordenen.

Met verschillende materialen kunnen kinderen makkelijker laten zien wat er in hun omgaat.

Ik maak gebruik van verschillende werkvormen. Dit zijn een aantal voorbeelden.